SPF

Zakaj zdrava kožna pregrada pomeni sijočo kožo?

Močna kožna pregrada je najboljša obramba pred občutljivo, bolečo in problematično kožo, a kako zagotoviti, da bo delovala pravilno? Če želite izvedeti, sledite našim strokovnim napotkom.

Prva obrambna linija

Koža je naš največji organ in prva obrambna linija pri ohranjanju našega zdravja. Nenehno trdo dela, saj rožena plast – najbolj zunanji del povrhnjice – deluje kot vitalna prva bojna vrsta, ki nas ščiti pred nevarnostmi iz okolja: UV žarki, onesnaževanjem, okužbami in drugimi agresivnimi dejavniki. Tako kot varnostnik, zadolžen za vašo kožo, je pregrada tu zato, da prepreči prehajanje teh agresivnih dejavnikov in povzročanje težav. Tanka, šibka ali poškodovana kožna pregrada omogoča vstop dražečim snovem ali pa se lažje razdraži – zato je lahko izgradnja te površinske plasti ključna za dolgoročno zmanjšanje občutljivosti kože, draženja in prezgodnjega staranja. Na bolj površinski ravni je s kozmetičnega vidika najvidnejši znak našega zdravja.

Razumevanje strukture kože

Da bi razumeli, kako ohraniti kožo zdravo, je pomembno razumeti njeno strukturo. Pomislite na roženo plast – to je zunanja plast povrhnjice – kot na strukturo, podobno opečnati steni. Ta zunanja plast je sestavljena iz korneocitov (opek), ki jih skupaj drži določeno razmerje medceličnih lipidov (malta), sestavljeno iz ceramidov (olj), holesterola in maščobnih kislin.

Ko je lipidni dvosloj ogrožen, se kožna pregrada poruši, kar vodi do izgube vlage. Koža bo posledično videti suha, pusta in morda luskasta ter bo postala srbeča in občutljivejša na zunanje dražilne dejavnike. To pomeni, da lahko kemične snovi hitreje prodrejo vanjo in povzročijo vnetje, kar se kaže kot občutljivost kože.

Zakaj kožna pregrada včasih oslabi?

Obstaja veliko razlogov, zakaj je vaša kožna pregrada lahko oslabljena. Poleg okoljskih dejavnikov lahko na kožo vplivajo tudi geni, barva in starost. Na splošno velja: svetlejša ko je koža, tanjša je njena pregrada, kar pomeni, da je svetla koža bolj nagnjena k izpuščajem, občutljivosti in draženju. Poleg tega koža z leti postaja šibkejša, predvsem zaradi količine vlage v telesu. Ko se rodimo, smo sestavljeni iz 75 % vode, vendar s staranjem ta delež drastično pade. Pozdravljene gube, drobne linije in suha, razpokana ali problematična koža.

Izdelki, ki jih uporabljamo, so lahko prav tako odgovorni za oslabitev naše kožne pregrade. Nekatere sestavine, kot so dišave v izdelkih, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo. Celo nekatere kreme proti aknam na recept in steroidne kreme, predpisane za hude oblike draženja, kot je ekcem, lahko povzročijo tanjšanje kože, saj čeprav zmanjšajo vnetje, naredijo kožo ranljivo za nadaljnja dražila. Kako lahko torej okrepimo to nadvse pomembno površinsko plast?

Kako lahko izdelki pomagajo ohranjati zdravo kožo?

Ne glede na to, ali je koža občutljiva ali ne, bo izgradnja zunanje pregrade koristila videzu kože ter povečala njeno odpornost in prožnost. Če vaša kožna pregrada deluje optimalno, bo zadrževala vodo in učinkovito ohranjala raven vlažnosti. Posledično bo koža verjetno videti tudi bolj sijoča. Medtem ko koža po naravni poti proizvaja hialuronsko kislino in ceramide, ki jo ohranjajo zdravo in navlaženo, lahko dejavniki, kot so geni, okolje, onesnaženost, prehrana in starost, ogrozijo njeno sposobnost pravilnega delovanja. In tu lahko vskočijo skrbno izbrani izdelki za lokalno uporabo, ki resnično pomagajo.

Nagrajena linija izdelkov CeraVe je bila razvita v sodelovanju z dermatologi posebej za zaščito pregradne funkcije kože in zagotavljanje zdrave ter navlažene kože. Vsebuje 3 bistvene ceramide (1, 3 in 6-II) ter skrbno formulirano mešanico aktivnih vlažilnih sredstev, naravnih sestavin kože in mehčal, ki pomagajo zaščititi naravno pregrado kože, v kombinaciji z vlažilno hialuronsko kislino, naravno prisotnim sladkorjem, ki lahko vpije do 1000-kratnik svoje teže v vodi, da pomaga ohranjati naravno raven vlažnosti kože. Vsi izdelki temeljijo na revolucionarni tehnologiji MVE, ki zagotavlja neprekinjeno sproščanje aktivnih snovi v daljšem časovnem obdobju, s čimer omogoča 24-urno vlaženje. Poleg tega so formule izdelkov CeraVe oblikovane brez dišav, ne dražijo in so nekomedogene (ne bodo zamašile por).

Linija CeraVe vključuje vlažilne kreme, losjone, kreme za roke, kreme za stopala ter čistila za vse tipe in zahteve kože. Gre za cenovno dostopne osnovne izdelke za lepoto kože, ki jih preprosto morate imeti.

Message
Download Chrome